Färsaartenhevonen

Färsaartenhevonen (nimen omaan hevonen, vaikka säkä olisi mitä tahansa) on pienenpieni olento, jonka säkä vaihtelee noin 110-130 sentin välillä.Varsinaisia rajoja ei ole, sillä pollea ei virallisesti saa risteyttää yhtään mihinkään muuhun ja sitä ei saa edes viedä pois näiltä saarilta enää. Rajoituksia hevosen värinkään suhteen ei ole. Kaikki kelpaa, olkoon sitten miten tahansa sekasikiöitä. Ulkonäön suhteen hevonen on shetlanninponin ja issikan välimuoto. Eli aika hyvin iso luttana karvapallero.

Aikoinaan rotu meinasi seurata färsaartenlehmän esimerkkiä ja kuolla sukupuuttoon, mutta lähes liian myöhään ihmiset näkivät valon. Ei kannattaisi ihan jokaista hevosta viedä Englannin kaivoksille kuolemaan. Noin viiden hevosen kannasta lähdettiin sitten elvyttämään rotua uudestaan. Nykyään määrä on ehkä kymmenkertaistunut.

Luonteeltaan rotu on kuulemma hyvin kilipää, eli ulkonäkö pettää ja pahasti. Ei ihmekään noin sisäsiittoiselta rodulta. Potkii, puree ja harrastaa muitakin kyseenalaisia toimintoja. Eiköhän nuokin katoa, jos joskus kanta elpyy tarpeeksi.

Hekla Mahtava

Hekla-pieni on jopa selkeästi edistynyt. Kun aloitin tämän leikin ensimmäisen kerran, niin makasin pikkuisen lautasilla ja toivoin parasta ensimmäiset 20 minuuttia. Nykyään lautasilla makaaminen on täysin vierasta. Eilen jopa keksin, miten saan sen pään alas edes hetkeksi. Poul Erikin keino ei ihan aina toimi. Fiksuna sitten päätin maata pollen kaulan päällä ja silitellä poskea ja vähän tökkiä issikkakuolaimia kädellä. Vasemmalta puolelta pää laski ja sitten uudestaan oikealta laski enemmän. Jossain välissä pikkuinen yritti jopa itse tarjota tätä, kun tarkoitus oli kääntyä.

Jarrukin on alkanut löytymään. Vaikka pikkuinen saisi slaagin, niin alle puoli kierrosta ja pikkuinen on joko käynnissä tai paikoillaan. Eikä ole kertaakaan siirtynyt nopeampaan askellajiin, jos on ollut vain tarkoitus kävellä, ellei ole tapahtunut jotain pelottavaa.

Samalla kaasu on vähän huonontunut. Pikkuinen ei enää pingahda eteenpäin jo pelkästä lähes ajattelusta. Nyt voin jo puhua selässä ja tietää, ettei se katoa alta mihinkään ja voin kanssa löydä pitkät ohjat hetken jälkeen. Kyllä siitä vielä hevonen saadaan.